Bursa İş Rehberi
  Çevrimiçi
»
37
  Bugünkü Ziyaretçi
»
1,511
  Dünkü Ziyaretçi
»
1,157
  Üye Sayımız
»
18,568
  Ana Sektörler

İNEGÖL

İnegöl, Bursa ilinin bir ilçesidir. Marmara Bölgesi içinde yer almaktadır.

Genel bilgi

İstatistikler

Türkiye İstatistik Kurumu 2014 yılı verilerine göre İnegöl 242,232 kişilik nüfusuyla Bursa'nın en büyük merkez ilçelerinden biridir. Ayrıca Sanayi İstatistikleriyle Bursa'nın en yoğun ve en büyük sanayi merkezidir.

Öne çıkan bilgiler

Son yıllarda hızla büyümüş ve yoğun göç almıştır. İnegöl, Bursa'nın güneydoğusunda ve Bursa şehir merkezine (Kestel) 30 km uzaklıktadır. Metro hattının Merkez Kestel ilçesine kadar gelmesi ve yeni Büyükşehir Belediyeleri Yasası gereğince Bursa'nın merkez ilçelerinden olmuş bununla birlikte Doğu Bursa'nın en büyük merkezi haline gelmiştir. Bursa'ya yaklaşık 25 dakika uzaklıkta bulunmaktadır.günümüzde büyük bir sanayi kenti olan İnegöl, Türkiye'nin 16. büyük sanayi merkezidir. İnegöl OSB (Organize Sanayi Bölgesi) Türkiye'nin birçok ünlü markasını Türk ekonomisine kazandırmıştır. İnegöl Mobilyası; artık dünya çapında bilinen bir marka haline gelmiştir.

Büyükşehir sınırları dışında ise Türkiye'nin nüfus açısından en kalabalık ilçelerinden biri olan İnegöl'ün, 1927'de 12.000 olan nüfusu, 1990'da 71.120'ye, 2000'de 105.959'a, 2007'de 130.448'e çıkmıştır. 2008'de Alanyurt beldesinin mahalle olmasıyla nüfus 159.000 olmuştur. Günümüzde, merkezin nüfusu 236,168 kişidir. Nüfus bakımından Bursamerkez ilçeleri dışında Bursa'nın en kalabalık ilçesidir. İnegöl, diğer ilçelerle kıyaslandığında büyükşehir görünümü taşıyan bir kenttir.

Kültür ve Gelişmiş Yönleri

Günümüzde İnegöl, büyük ve modern sanayi kenti olmanın yanı sıra Türkiye'de ki Birçok ilden büyüktür . İnegöl, yeni parkları, geniş caddeleri, ve alışveriş merkezleri ile modern bir kent görünümündedir.

İnegöl kenti, gelişmiş sanayisi, köftesi, mobilyası ve Oylat kaplıcaları ile ün salmış bir kent olmasının yanında tarihsel dokusu ile kültür kenti olma özelliğini sürdürmektedir.

İnegöl, medya (basın-yayın) açısından da gelişmiş bir ilçedir. Anadolu'da birçok ilçede yerel yayın kuruluşu bulunmazken İnegöl'de 2 yerel televizyon kanalı, 4 yerel radyo kanalı ve günlük yerel gazeteler bulunmaktadır.

Kış aylarında hava kirliliğini en yoğun yaşayan merkezlerin başında gelmektedir. Bunun nedeni yoğun sanayi, fabrikaların çokluğu ve kentteki yoğun araç sayısıdır. Hava kirliliği açısından da Bursa'nın merkez ilçeleri dışındaki en yoğun hava kirliliği olan ilçedir.

Hizmet

Okul ve Hastaneler

İnegöl karayolu ile İstanbul'a yaklaşık 4 saat uzaklıktadır. İlçede Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulu ve 4 yıllık Uludağ Üniversitesi İşletme Fakültesi bulunmaktadır. 250.000 nüfuslu İnegöl'de mevcut kurumlar; artık hızla büyüyen İnegöl'ün ihtiyaçlarını karşılayamadığından günümüz koşullarına uygun büyük ve modern tesisler kurulmaktadır. 2011 yılı sonunda yapımına başlanan ve 2014 yılı içinde açılan yeni İnegöl Devlet Hastanesi Bursa'daki sağlık kuruluşları içerisinde en büyük Devlet Hastanelerinden biri olacaktır.

İnegöl'de şu an İnegöl Devlet Hastanesi, İnegöl SSK Hastanesi, İnegöl Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, Özel İnegöl Medice Hastanesi, Özel İnegöl Cihangir Hastanesi ve Özel Selenay Tıp Merkezi bulunmaktadır.

İnegöl TOKİ Konutları

İnegöl TOKİ Konutları, Bursa Yolu üzerinde Akhisar ve Huzur Mahallerinin üst kısmında Karalar Mevkiinde bulunmaktadır. İnegöl'ün yerleşimine katkıda bulunmak için yapılmıştır. Kent merkezine uzaklığı yaklaşık 15 dakikadır.

Önemli caddeler

İnegöl'ün en gözde caddesi, Eski Garaj olarak bilinen yeni yapılan İnegöl Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nden başlayarak Ahmet Akyollu Caddesi'ni takiben Atatürk Bulvarı ve Heykel'inde bulunduğu Park Caddesi üzerinde Atrium Eğlence Merkezi ve Kültürpark'a kadar devam eden caddedir.

Atatürk Bulvarı üzerinde önemli ticari merkezler bulunmaktadır. Atatürk Bulvarı (Park Caddesi) dışında kentin diğer önemli caddeleri Ahmet Akyollu Caddesi, Nuri Doğrul Caddesi, Ertuğrulgazi Caddesi ve Osmanbey Caddesidir.

Kültür ve Fuarlar

İnegöl'de Tarihi Mehter Takımıda bulunmaktadır. Tarihi İnegöl Mehteri zaman zaman yurt dışında özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde çeşitli etkinliklere katılmıştır.

Türkiye'nin Mobilya Kenti İnegöl'de her yıl MODEF Mobilya ve Dekorasyon Fuarı düzenlenmektedir. İnegöl Mobilyasının "Marka" haline gelmesinde MODEF'in katkısı büyüktür.

2011 yılı Ekim ayında İnegöl'de yapılan TÜV Reiland Mobilya Test Labaratuvarı Türkiye'nin ilk ve Tek Mobilya Test Laboratuvarıdır.

TÜV Reiland İnegöl Fuar Alanında İnşaa edilmiştir. TÜV Reiland'la birlikte Türk Mobilya Sanayisinin daha da büyümesi amaçlanmıştır.

Kent halkı ve yerleşimi

İnegöl'ün yerli halkı Bursa'lı olup genellikle manavlardan oluşmaktadır. Ancak yoğun göçlerle birlikte İnegöl'de tüm milletlerden çeşitli insanların yaşadığı kozmopolit bir kenttir.

Huzur Mahallesi

Bursa Yolu üzerinde İnegöl'ün en kalabalık mahallelerinden olan "Huzur Mahallesi" Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'dan Gelen vatandaşlarımızın yaşadığı bir mahalledir. Bu Mahalle Tamamen Yoğun Göçler sonucu oluşmuştur. Huzur Mahallesi Günümüzde Akhisar Mahallesi ve TOKİ Konutları ile Birleşmiş durumdadır.

Sanayi ve Yoğun Göç

İnegöl, 250.000'e yaklaşan nüfusuyla Marmaranın en önemli kentlerinden biridir. Sanayi bakımından Türkiye'nin en gelişmiş 16. büyük sanayi merkezidir. Son yıllarda yaşanan büyük göçlerle birlikte İnegöl nüfusu hızla artmaktadır. Bu da kent nüfusunun yoğunlaşmasına ve kozmopolit bir yapıya bürünmesine neden olmaktadır. Bugün İnegöl sınırları içinde her milletten onbinlerce insan yaşamaktadır. İnegöl, TUİK'in açıkladığı güncel verilere göre Türkiye'nin nüfus açısında 32. büyük kentidir ve nüfus bakımından yaklaşık olarak 50 il merkezinden daha büyüktür.

İnegöl kent merkezi her yıl yaklaşık 10.000 kişi dolayında artmaktadır. Bu da kentin günden güne büyümesine ve hızla genişlemesine yol açmıştır. Bugün İnegöl birçok köy ve beldesiyle birleşmiş ve yeni mahalleler kazanmıştır. TUİK'in 2010 Verilerine göre birleşen belde ve köy nüfusları da dahil İnegöl şehir merkezi nüfusu 250.000 dolayındadır. Ayrıca İnegöl kent merkezinin nüfusu gündüz saatlerinde daha kalabalık olmaktadır. Bunun nedeni Bursa içinden, Kestel, Yenişehir, Pazaryeri, Bilecik, Bozüyük, Domaniç, Tavşanlı gibi yakın çevreden, köy ve beldelerden İnegöl'e çalışmaya gelen birçok kişi bulunduğundan dolayı İnegöl'ün gündüz saatlerindeki şehir merkezi nüfusu yaklaşık 250 bin civarında olmaktadır. Tüm bu Özellikleriye İnegöl, Bursa'nın en büyük ilçesi ve Güney Marmara'nın ikinci büyük kentidir. Daha önce defalarca il olması gündeme gelen İnegöl, Bursa kent merkezine yakın olması ve Bursa'nın en önemli sanayi Merkezi olmasından dolayı bu isteğine kavuşamamıştır. Yeni Büyükşehir yasasına göre BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ sınırlarının tüm İl sınırlarını kapsayacak olmasından dolayı Bursa'nın merkez ilçelerinden biri haline gelecektir.

İnegöl'ün Bazı Merkezlere Uzaklık Bilgileri

İnegöl-İstanbul Arası: 260 Km (Yaklaşık 4 Saat)

İnegöl-Ankara Arası: 330 Km (Yaklaşık 4.5 Saat)

İnegöl-İzmir Arası: 387 Km (Yaklaşık 5 Saat)

İnegöl-Antalya Arası: 503 Km (Yaklaşık 7 Saat)

(Kaynak: Karayolları Genel Müdürlüğü Verileri, İller Arası Mesafeler Bilgileri).

Yöresel Yemekler

İnegöl'de bilinen en önemli yemek İnegöl köftesidir. Artık marka haline gelen İnegöl Köftesi, kentin sembolü olmuş, İnegöl Kent girişinde de Dev Köfte Heykeli yapılmıştır. İnegöl Kent Merkezinde ve Bursa-Ankara Yolu üzerinde çeşitli restaurantlar bulunmaktadır. İnegöl Köftenin yanında İnegöl Piyazı ve İnegöl Şırası ikramı yapılmaktadır.

İnegölspor

İnegölspor; İnegöl'de, 1954'te kurulmuştur. İdmanyurdu Spor KulübüDemir Spor Kulübü ve İnegöl Spor Kulübü (Amatör)’nün 1984 yılında birleşmesi ile profesyonelliğe geçmiştir. Kulübün amblemindeki 3 yıldız, kurucu takımları temsil etmektedir. Toplam 29 senedir profesyonel liglerde bulunmaktadır. Renkleri Bordo-Beyaz 'dır. 1968'den bu yana iç saha maçlarını İnegöl Şehir Stadyumu 'nda oynamaktadır. Stadyumun son haline göre 4.500 kişilik koltuklu numaralı tribünü vardır. Stadyum kapasite ise 7.500 kişi civarındadır.

İsmin kökeni

İnegöl halkı arasında şehrin eski isminin bilinmesine rağmen efsaneler dillendirilmektedir. Şehrin eski ismi "Inek Göl" (yabancı dil teleffuzla). Etimolojik değişimler (yani söylene söylene) sonucu İnegöl adını almıştır. Fakat belediye önünde yapılan inşaatların zemin sondajlarında kabuklu su ürünlerinin kalıntıları çıkmaktadır ki, bu isminin kökeninin gölden geldiği hakkında önemli bir kanıttır. Çünkü Yenice kasabası ile İnegöl arasında bataklık olduğu tarihi kayıtlarda mevcut olup, bugün bile bataklı mevkii adında arazi tapuları düzenlenmektedir. Zemin dip suları bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle isminin göl ile ilgili olması kuvvetle muhtemeldir.

Şehrin adının tekfur kızının söylemiş olduğunu iddia edildiği gibi "Ey Ne Göl" ya da "İğne Göl" vs. yakıştırmalar efsanedir. Ancak İnegöl adının Angelacoma'nın bozulmuş söylenişi olduğuna dair iddiaları doğrulayacak bir kaynak (kitabe-mezartaşı vs.) henüz ele geçirilememiştir.

Demografik yapı

1927 sayımlarına göre ilçede 12.000 kişi yaşamaktaydı. İlçenin nüfusu 2010 nüfus sayımına göre 250.000'ne yakındır. Bunun 175.000'ni ilçe merkezinde, yaklaşık 55.000'ni ise,Kasaba ve Köylerde yaşamaktadır. İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 5 belde, 94 köy ve 14 mahalleden oluşmaktadır. plakası :16 dır. Nüfusun tamamı yerli halkı olan Manavlar ve yörük lerden oluşurken 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonrası Balkan ve Kafkas göçmenleri iskan edilmişlerdir.İlçede yaşayan Macırlar,Boşnaklar, Gürcüler, Çerkesler, Ahıskalılar, Yörükler, Arnavutlar Osmanlı'nın son dönemlerinden itibaren şehre yerleşmişlerdir. İlçe özellikle 1975 yılından itibaren Ardahan-Posof,Muş, Bitlis, Artvin, Çorum ve Yozgat yörelerinden yoğun göç almıştır. İlçeye en son yaşanan toplu göçü ise 1990 yılında Bulgaristan'daki baskılardan kaçarak anavatanlarına sığınan ve halk dilinde "muhacır-macır" diye söylenen Bulgaristan Türkleri gerçekleştirmiştir.

İnegöl, Daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi'nden Göç Almaktadır. İnegöl tüm bu bölgelerden gelen yoğun göçün yanında Kütahya, Domaniç, Tavşanlı, Yenişehir, Bilecik, Bozüyük, Pazaryeri gibi Yakın il ve ilçelerden de sürekli olarak Göç Almaktadır.

İNEGÖL Resimleri

Kaynak

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0neg%C3%B6l
http://www.inegol.gov.tr/
İNEGÖL
Haritada Gör
Yüzölçümü: 1,006 km2
Nüfus: 242,232
İnternet Sitesi: http://www.inegol.bel.tr/
Diğer İlçeler:
OSMANGAZİ
NİLÜFER
BÜYÜKORHAN
YILDIRIM
GEMLİK
GÜRSU
HARMANCIK
İNEGÖL
İZNİK
KARACABEY
KELES
KESTEL
MUDANYA
MUSTAFAKEMALPAŞA
ORHANELİ
ORHANGAZİ
YENİŞEHİR

Bursa İş Rehberi Bir Web Center Kuruluşudur.
Copyright © 2005 Bursa İş Rehberi Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz Kopyalanamaz!